Fogyókúra-diéta.hu célok, eredményekHírekTestsúlykontrollEgészséges életmódSporttáplálkozásESG vizsgálatÁrakKapcsolat
Tippek a hatásos fogyókúra elérése érdekében

 Sikeres, hatásos fogyókúra? Csak és kizárólag egy dolgon múlik: az Ön elhatározásán. Ha Ön elhatározza hogy a fogyás elérése érdekében egy módszert követ, akkor onnantól kezdve nem szabad hibázni és tartania kell magát a tervhez. A diéta során elkövetett hibák semmissé tehetik verejtékes erőfeszítéseinket. 

 


Ha a mérleg nem akar kevesebbet mutatni, vagy ha a leadott kilók visszapattannak ránk, itt az idő: változtassunk fogyókúrás módszereinken. Az alábbiakban felsorolunk pár tanácsot amelyek általános elveket fogalmaznak meg. Önmagában nem egy testsúlykontroll program, de arra mindenképpen jó lehet hogy az alapvető fogalmakat és hozzáállást elsajátítsuk. Tehát íme 12 tipp:


Tippek a hatásos fogyókúra elérése érdekében

1. Le a koplalással!

A csábító álom, hogy ismét beleférünk kedvenc nadrágunkba, rávehet minket a grépfrút-káposzta diétára. A biológia azonban megtréfálhat: a kúra alatt ugyan "leolvad" a zsír, de mivel a szervezet a csökkentett kalóriamennyiség hatására takarékra állította az anyagcserét, a diétát követően bejuttatott kalóriákat lassabban égeti el, mint azelőtt. A következmény nem fogyás, hanem ellenkezőleg: hízás.

2. Fontos a reggeli!

Ne áltassuk magunkat azzal, hogy a kihagyott reggeli segít a fogyásban. A napközbeni éhség rá fog bennünket kényszeríteni a nassolásra, és egy kiadós ebéd elfogyasztására. A magas fehérje- és rosttartalmú reggeli megakadályozza a kínzó éhségérzet kialakulását. Tanulmányok igazolják, hogy a rendszeresen reggelizők nagyobb eséllyel tartják testsúlyukat!

3. Ha már számolgatunk, ne tegyünk kivételt semmivel!

Tudjuk, hogy hány kalóriát ettünk az ebéd alkalmával, de "természetesen" nem számoljuk az étkezések között elrágcsált falatok energiatartalmát. Talán nem árt egy kis memóriagyakorlat: nem mi ettük meg véletlenül az asztalon hagyott kekszes zacskó tartalmát? És kollégánk chips-éből nem majszolgattunk? Ha a fogyókúra szempontjából szükségnek tartjuk a kalóriaszámlálgatást, bátran adjuk hozzá a nassolás során befalt kalóriák értékét is.

4. Dobjunk be egy-egy falatkát!

Ha nyakló nélkül esszük a snack-eket, ne csodálkozzunk gömbölyödő csípőnkön. Az apró falatokról mégsem helyes lemondanunk: azok, akik néha bedobnak egyet-egyet, könnyebben leküzdik éhségüket, ezáltal jobban kézbentarthatják teststúlyukat is. A fehérjében gazdag falatkák fokozzák az anyagcserét. A diófélék különösen alkalmasak  a napi nassolásra.

5. Tegyünk különbséget a zsírszegény és az alacsony kalóriatartalmú ételek között!

A zsírszegény táplálkozás fogyókúra egyik alappillére. Ne feledjük azonban, hogy a zsírszegény és a kalóriaszegény nem azonos fogalmak. Előfordulhat, hogy tányérunkat zsírszegény étellel megrakva több kalóriát fogyasztunk, mint gondoltuk volna. Érdemes megnézni az adott étel csomagolásán feltüntetett adatokat.

6. Folyékony kalóriák

Hajlamosak vagyunk nem figyelembe venni a folyadék formájában magunkhoz vett kalóriákat. Pedig nézzük csak, mennyi édes capuccino, cukrozott gyümölcslé vagy alkoholtartalmú ital "gurult le" a torkunkon! Ezek azért is veszélyesek a fogyókúra sikerét tekintve, mert amellett, hogy sok kalóriát tartalmaznak, nem csillapítják az éhséget.

7. Túl kevés vizet iszunk

A víz alapvetű fontosságú a kalóriaégetés szempontjából. Ha dehidratált állapotba kerülünk, annak anyagcserénk - és a   fogyókúra  sikere -  látja kárát. Tudósok állítják, hogy azok, akik napi 8 vagy ennél több pohár vizet isznák, több kalóriát égetnek el, mint azok, akik ennél kevesebbet kortyolnak. Tanácsos minden egyes nassoláshoz vizet is fogyasztani.

8. Bátran a tejtermékekkel!

Léteznek diéták, amelyek stoptáblát mutatnak, ha tejről, sajtról, jégkrémről van szó. Tanulmányok támasztják azonban alá, hogy megfelelő kalciumbevitel mellett a szervezet több zsírt éget el. Kimutatták azt is, hogy a kálciumtartalmú táplálékkiegészítők nem produkálták ugyanazt az eredményt. Ügyeljünk arra, hogy zsírszegény tejtermékekkel gazdagítsuk étrendünket.

9. Mondjunk NEM-et a gyorséttermi menükre!

Egy zaklatott nap után hamar elcsábulunk egy drive-in étterem láttán. Persze, rendelhetnénk "egészséges módon" salátát is, de ki tud ellenállni a tejshake-nek, krémes fagylaltnak? Hosszabb időn keresztül végzett tanulmányok mutatták, hogy azok, akik hetenként kettő, vagy ennél több alkalommal fogyasztanak gyorséttermi ételeket, heti 5 kg-al is gyarapíthatják súlyukat, szemben azokkal, akik hetente csupán egyszer engedélyezik maguknak a fast food menüt.

10. Mérjük magunkat naponta?

A napi testsúlymérés csalódást okozhat, és tulajdonképpen nem is ad lényeges információt. Sokkal fontosabb lenne hetente mérni a változást: ezáltal elégedettségünk is nőhet, mivel több kiló eltérést mutathat a mérleg.

11. Ne tűzzünk ki teljesíthetetlen célokat magunk elé!

Ha eldöntöttük: az első héten tíz kilóval leszünk könnyebbek, vélhetően már azon a hétvégén "gazdagabbak" leszünk egy csalódással. Ne tűzzünk ki számértékben meghatározott fogyást, inkább örüljük az egészéges és sikeres diétának, akkor is, ha kissé lomhán indulnak a kilók lefelé. Lehet, hogy érdemes dietetikus tanácsát is kérni.

12. Végezzünk rendszeres testmozgást!

Szálljunk szembe lustaságunkkal, és szánjuk rá magunkat a mozgásra! Ha ezt nem tesszük, a fogyókúra teljes sikere (vagy sikertelensége) a diétán fog múlni. A kulcs: találjuk meg az örömöt a mozgásban: ússzunk, kerékpározzunk, ping-pongozzunk. Ezek mindegyike több kalóriát éget el, mint a séta.

 

Forrás: Dr.Info

 
< Előző   Következő >HTML formátum?

Video