Fogyókúra-diéta.hu célok, eredményekHírekTestsúlykontrollEgészséges életmódSporttáplálkozásESG vizsgálatÁrakKapcsolat
Tejallergia és tejfehérje érzékenység, kazein allergia

Tejfehérje allergia (kazein), tejfehérje érzékenység


A tejfehérje allergiát nem szabad összekeverni a tejcukor érzékenységgel (a laktóz intoleranciával), mert eltérő étrendi kezelést igényelnek. A tejallergia diéta szigorúbb a tejcukorszegény étrendnél.

Tejfehérje allergia kezelési mód sikertörténetek itt! Vegyen részt programunkban.


A tejfehérje allergia tünetei sokfélék lehetnek, mint például a gyomor-bél rendszeri tünetek (hányás, reflux, puffadás, hasmenés, stb.), bőr tünetek (csalánkiütés, ekcéma, stb.), légúti tünetek (gége-ödéma, stb.), általános tünet (anafilaxiás sokk).

A helytelenül összeállított tejallergia kezelésére alkalmas étrend hosszú távon kalcium hiányhoz, és így csontritkuláshoz vezet, hisz a leggazdagabb kalciumforrások a tejtermékek, ezek közül is a különféle sajtok tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben kalciumot. Nem elég elvenni a tejfehérje allergiás személy étrendjéből a tejet, hanem pótolni kell a kalciumot, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozás irányelveinek követésével kell összeállítani az étrendet. Nehezíti a helyzetet, hogy a tehéntej Magyarországon alapélelmiszer, tehát az kazein allerga problémájával küzdő személy is nehezen tér át a tejfehérjementes (tejfehérje allergia esetén általunk is előírt) diétára. Célszerű az orvosi diagnózis után azonnal, vagy lehetőség szerint minél hamarabb elkezdeni a szakember segítségével összeállított étrendet, és nem elhúzva csak kampányszerűen „diétázgatni".

 

Kazein allergia esetére orvosi segítség! Olvassa el sikertörténeteteinket!

 

A különböző állatok tejének (tehén, kecske, juh) allergén fehérjéi között magas százalékban áll fenn keresztreaktivitás (hasonló szerkezetű és/vagy összetételű anyagok, így az eredeti allergiát kiváltó anyag okozta tünetekhez hasonló, vagy megegyező tüneteket váltanak ki), így egymással nem helyettesíthetők.

Az tejfehérje allergia tüneteit a tejben, tejtermékekben található egyik fehérje, a kazein okozza. A rejtetett kazein fehérjét tartalmazó élelmiszerek köre meglehetősen tág, hiszen a húsipari termékektől, a sütő-, édesipari termékeket át, a kényelmi termékekig gyakorlatilag bármely élelmiszercsoport képviselőiben megtalálhatjuk a tejet, mint alap-, vagy adalék-, vagy a gyártás és forgalmazás során bekerülő szennyezőanyagot.

A laktóz a tejben és tejtermékekben megtalálható cukorfajta, melynek lebontása és felszívódása normálisan a vékonybélben zajlik. A laktóz érzékenység, az egyik leggyakoribb gyermekkori felszívódási zavarok közé tartozik. A betegség hasi fájdalommal, krónikusan fennálló hasmenéssel társul, melynek következtében aztán fogyás, és akár kóros alultápláltság is kialakulhat. A tejfehérje allergia is okozhat hasmenést, hányást és fogyást.

 

Tejallergia esetén vegyen részt programunkban! Kezelési sikertörténetek.
  

A kazein allergia kialakulása, okai


Normálisan a tejcukor, azaz laktóz bontása az ún. laktáz enzim segítségével történik, a vékonybél nyálkahártyájában a bélbolyhok felületén. A bélhámsejtek csak a bontott állapotban lévő laktózt képesek felvenni. Ha az enzim hiányzik, vagy működése károsodik, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben az ott található baktériumok bontják és használják fel. A vastagbélben bekövetkező bakteriális erjedés, bontás gázképződéshez vezet, amely haspuffadást, és hasi görcsöket okoz. A bélben maradó bontatlan cukormolekulák vizet kötnek meg. Ezáltal a széklet állaga hígabbá válik, mennyisége jelentősen megemelkedik, ami hasmenést eredményez. A betegség részben örökletes, a felmérések alapján a legtöbb etnikai csoportban 20-65%-ban a felnőtt lakosságnál kimutatható a laktáz-enzim hiánya. Bizonyos betegségek, amelyek a vékonybél nyálkahártyájának károsodását, pusztulást okozzák, másodlagosan okozhatnak laktóz-intoleranciát. Ilyen betegségek a gyulladásos bélbetegségek, a lisztérzékenység, valamint az akut bélfertőzések. Csecsemőkorban nagyon gyakran a bélfertőzéseket, valamint nagy hasi műtéteket követően kialakuló másodlagos laktóz-intolerancia, rontja a gyermek állapotát.

Tejallergia tünetei, felismerése


A panaszok, tünetek gyermek- és felnőttkorban igen hasonlóak lehetnek. A tejcukrot nem toleráló gyermekek általában krónikus hasmenéstől szenvednek, naponta több alkalommal ürítenek nagy mennyiségű, bűzös székletet. Jóllehet kizárólag a laktóz felszívódási mechanizmusa károsodott, a hasmenés oly mértékűvé válhat, hogy a többi tápanyagot is kihajtja a bélcsatornából. Utóbbira utal a súlygyarapodás leállása, illetve a fogyás. A laktóztartalmú ételek fogyasztását követően fellépő további jellemző tünet a haspuffadás és hasi görcsök, amelyet hasmenés kísér. A panaszokat esetenként hányinger, hányás súlyosbíthatja.

Általában a fiatal felnőttkorban kezdődő laktóz-intolerancia esetén a betegek ösztönösen, illetve gyakran tudatosan kerülik a tejtermékeket. A betegség megállapításához feltétlenül indokolt orvos felkeresése, ha a gyermek hasmenése 10 napnál tovább tart, korábbi bélfertőzés gyógyulása ellenére is hosszasan fennáll. Akkor is indokolt a kivizsgálás, ha időszakosan visszatér a hasmenés, vagy ha egyéb fertőzésre utaló tünetek (hirtelen kezdet, magas láz) nem kísérik, illetve ha a gyermek nem hízik megfelelően.

 

Tejfehérje allergia esetén vegyen részt orvosi programunkban! Sikertörténetek.

 

A tejallergia gyanúja elsősorban akkor merül fel, ha a gyermekeknél a laktózmentes étrend bevezetését követően is fennállnak a panaszok, hányás, hasmenés, nem ritka a véres széklet sem. A tejfehérje érzékenység azonban nem csak gyomor-bélrendszert érintő panaszokat okoz, nem ritka, hogy bőrtünetek, kiütések, ekcéma jelentkeznek. Ritkán akár gégeödémával, légzési nehezítettséggel járó rosszullét is kialakulhat tejtermék fogyasztását követően (anaphylaxiás reakció).

A tejallergia az immunrendszer káros irányú megváltozásával jár együtt. Az ételallergia legáltalánosabb típusa napjainkban a tejallergia. Felnőtteknél a következő betegségek vezethetőek vissza tejallergiára ( tejfehérje érzékenység betegségre ): orr vérbősége, szénaláz, asztma, középfülpanaszok, gyakori fejfájás, szédülés, fáradékonyság, gyomorégés, vérhányás, bélgyulladás, vérvizelés, arcvizenyő, bőrviszketés, ekcéma, felső légúti betegségek.
 

Az ételallergia tünetei

 

Testfelület

Azonnali hatás

Késői hatás

Bőr

urtikária, eritémia, angioödéma

atópiás dermatitisz

Gasztrointesztinális

hányás, hasi fájdalom, haspuffadás

gasztroezofageális reflux, hasmenés, székrekedés, véres széklet, súlyállás

Légúti

orrfolyás, tüsszögés, köhögés, stridor,
sípoló légzés, tachipnoe    

allergiás rinitisz
bronchitisz obsztruktiva,
recidivansz
otitisz media szerosa recidivansz
pulmonális hemosziderózisz
(Heiner-sz.)

Általános

anafilaxiás sokk

nyugtalanság, anémiaEredmények és sikerek a tejfehérje érzékenység és kazein allergia tüneteinek megszűntetésében
 

A legtöbb ember számára egyértelmű, miért éri meg rendszeresen szervízbe vinnie autóját, akkor is, ha nincs különösebb problémája. Miért gondoskodna kevésbé saját egészségéről, mint kedvenc használati cikkeiről? Kazein allergia esetén forduljon mielőbb tanácsadóinkhoz.

 

Kérdés esetén hívjon minket a 06-70-284-90-38 telefonszámon hétköznap 10.00-18.00-ig!

Ajánlja kazein érzékenyek számára összeállított programunkat ismerősei figyelmébe!

 
< Előző   Következő >HTML formátum?

Video