Fogyókúra-diéta.hu célok, eredményekHírekTestsúlykontrollEgészséges életmódSporttáplálkozásESG vizsgálatÁrakKapcsolat
A lisztérzékenység tünetei, megfelelő étrend és diéta

Lisztérzékenység

(coeliakia)

A lisztérzékenység egy alattomos betegség, mert sokszor nem okoz tüneteket, panaszokat, nem fáj, nem érezzük. Azonban gyomorsav problémának, reflux betegségnek, magas vérnyomásnak, cukorbetegségnek és több daganatos betegségnek is állhat a hátterében.


Főleg akkor, ha évtizedekig nem kerül felfedezésre. Hogy miért nem vizsgálják gyakrabban?

Mert nem gondolnak rá és sokszor csak a közvetlen, bélrendszeri panaszok hátterében keresik.

Az egész életen át tartó intoleranciát a gluténnek (sikér) nevezett összetett fehérje okozza, melyet a búza-, árpa-, tönköly- durum- és a rozsliszt is tartalmaz. Az immunrendszer részvételével kialakuló folyamat, de nem jár IgE szint növekedéssel, és nem kísérik atópiás társuló betegségek.

A szervezetben ellenanyag termelődik az egyik saját fehérje, a szöveti transzglutamináz nevű enzim ellen (ezen enzim feladata a glutén lebontása). Az elfogyasztott glutén lebontódik egy gliadin nevű peptiddé.A reakciót ez az enzim-peptid komplex váltja ki az arra hajlamos egyének szervezetében.

A lisztérzékenység orvosi neve coeliakia, amelynek oka a lisztben található fehérjékkel szembeni túlérzékenység. A betegség lehet tünetmentes, de gyakran krónikus hasmenéssel és fogyással társul.


Lisztérzékenység allergia kezelési mód sikertörténetek itt! Orvosi kezelés!

Hogyan lesz valaki lisztérzékeny?


A betegséget az okozza, hogy a glutén nevű fehérje bizonyos részei, az erre érzékeny betegeknél, a bél nyálkahártyába kerülve aktiválják az immunrendszert. Az aktivált fehérvérsejtek gyulladásos folyamat révén károsítják a nyálkahártyát, és a tápanyagok felszívódásához szükséges bélbolyhok ellaposodnak. A bélbolyhok károsodása miatt a többi tápanyag felszívódása is károsodik, így másodlagos betegségek, hiányállapotok alakulnak ki. Gyakran nem a hasi panaszok, hanem a másodlagos hiánybetegségek uralják a tüneteket. A glutén nagy mennyiségben fordul elő búzában és a rozsban, kis mennyiségben található még a zabban és az árpában  is. A betegség örökletes, genetikailag meghatározott, de sajnos még nem ismert egyetlen önmagában kórjelző genetikai marker, amely segítségével már akár újszülött korban megállapítható lenne a betegség.

A liszt érzékenység tünetei


A betegség bármely életkorban fennállhat, a tünetek igen változatosak lehetnek. Gyakran találkozunk olyan betegekkel, akiknek a tünetei nagyon enyhék, illetve nem specifikusak, mint például fáradékonyság, gyengeségérzés, sápadtság, vérszegénység. Éppen ezért gyakran nem, vagy csak nagyon nehezen sikerül diagnosztizálni a betegséget, számos betegnél a tünetszegénység miatt nem gondolnak coeliákiára.


Lisztérzékeny diéta, orvosi segítség! Olvassa el sikertörténeteteinket!

Felismerése


Gyermekkorban a tünetek nem jelennek meg, amíg a gyermek nem fogyaszt glutént tartalmazó ételeket. A glutén tartalmú ételek fogyasztását követően típusos esetben fájdalmas haspuffadás jelentkezik melyhez nagy mennyiségű bűzös, fénylő, magas zsírtartalmú széklet ürítése társul. A későbbiekben a gyermek nem fejlődik megfelelően, vérszegénység és fehérjehiányos állapot alakul ki. A gyermekek sápadt küllemű, haja fakó, bőre száraz, gyenge, nyűgös, riadt tekintetű. Gyakran találkozunk herpeszes bőrelváltozásokhoz hasonló bőrtüneteket, gyakran jelennek meg szájban nagy kiterjedésű, nehezen gyógyuló afták. Súlyos esetben a farpofái is lefogynak, a fehérjehiány másodlagosan kialakult ödéma miatt a hasa előredomborodó. Külleme hasonlít a tartósan éhező gyermekekéhez. Ha a gyermek megfelelő táplálás mellett nem hízik megfelelően, és a fenti tünetek jelentkeznek, igen erős a gyanúja a lisztérzékenységnek.

Lisztérzékenység felnőttkorban


A felnőttkorban diagnosztizált esetekben is már gyermekkorban fennállt a betegség, csak az enyhe tünetek miatt esetleg nem fordultak orvoshoz. A beteg részletes kikérdezésekor azonban számtalanszor kiderül, hogy gyermekkorában is gyakran voltak a betegnek hasfájásos panaszai. Értékes diagnosztikus adat lehet, ha családban fordult elő lisztérzékenység. Ugyanúgy, mint gyermekkorban, felnőttkorban sincsenek specifikus tünetei a betegségeknek. Számos tünet a másodlagosan kialakult felszívódási zavar következménye. Kifejezett hasi panaszok, mint haspuffadás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés esetén lényegesen könnyebb a diagnózis felállítása. Egyéb tünetek lehetnek: fogyás, gyengeség, sápadtság, bőrrendellenességek, csontfájdalom, meddőség, ödéma, izomgyengeség.


Lisztérzékeny tünetek? Vegyen részt programunkban! Kezelési sikertörténetek.

Hogyan diagnosztizálják?


A rutin laboratóriumi vizsgálatok vérszegénységet, alacsony szérumvas értéket, fehérjehiányt, alacsony foszfor és kalcium szintet mutatnak. Ezen kívül véralvadási zavarok is kialakulhatnak. A betegség egyértelmű diagnózisához gastroenterológiai szakvizsgálat szükséges. Ma már ismerjük azt az antitestet, amelyet a szervezet termel, és
lisztérzékenységben szenvedőknél a bélbolyhok hámsejtjeihez kötődve a gyulladást kiváltja, ezt endomysium-ellenes antitestnek (EMA) hívják. Az antitest vérből kimutatható, így ha vérvizsgálat pozitív, akkor ez megerősíti a betegség gyanúját. A biztos diagnózishoz vékonybél biopszia szükséges. Ezt a vizsgálatot gyermekkorban
altatásba végzik, egy a gyomortükrözéshez használt eszközhöz hasonló eszközzel a vékonybél nyálkahártyából egy kis darabot kicsípnek, és utána ezt a mintát vizsgálják meg mikroszkóppal. A betegség fennállása esetén ilyenkor egyértelműen láthatóak az ellaposodott bélbolyhok.

A csak nagyon szigorú diétával féken tartható lisztérzékenység régóta ismert betegség, viszont a bajt okozó faktort, a glutént csupán az ötvenes években fedte fel a tudomány. A témát különösen időszerűvé teszi az e bajjal küszködők számának növekedése.

Típusai


A lisztérzékenységről két értelemben szoktak beszélni. A szó szoros értelmében vett lisztérzékenység csak és kizárólag a búzalisztet tartalmazó élelmiszerek által kiváltott táplálékallergiás tünetcsoportot jelzi.

A másik változat, a cöliákia viszont a gabonafélék egyik alkotóeleme, a glutén nevű fehérje iránti érzékenységet jelenti. Egyelőre nem tisztázott, hogy a glutén miért okoz egyesek szervezetében, bélrendszerében a gyulladáshoz, illetve az allergiához nagyon hasonló tüneteket.

A gyermekkori cöliákia figyelmeztetô jele a lassú fejlődés, a vitamin- és vashiány, a hasmenés és a zsírfényű széklet. A felszívódási zavar következtében az ilyen gyerek feltűnően érdektelenné válik és kóros soványságával, nagy pocakjával szinte az afrikai éhezőkre hasonlít. Felnőtt korban jóval ritkább e betegség, amely gyakran csak
hasmenéssel és a derékon, a láb hátsó részén látható herpesz-szerű bôrjelenséggel hívja fel magára a figyelmet. Mivel a cöliákia észlelhető tünetei csak akkor mutatkoznak, ha a vékonybél nyálkahártyájának fele már elsorvadt, megeshet, hogy a baj túl hosszú idő elteltével válik nyilvánvalóvá. - ezért fontos a megelőzés, mielőbbi vizsgálat-ESG

Korábban a cöliákia egyértelmű megállapítása hosszú időt igényelt. A gyanús esetekben szövetmintát vettek, előírták a diétát, majd egy év múlva újabb szövetvizsgálat következett. Ha a nyálkahártya ép volt, gluténterhelést kezdtek és egy harmadik szövetvizsgálat volt szükséges. Ma már a vérből is kimutatható az a jellegzetes ellenanyag, amely csak a cöliákiától szenvedők szervezetében található, így egy vérvétel és egy vékonybélbiopsziás vizsgálat elegendő a pontos diagnózishoz.


Lisztérzékenység esetén vegyen részt orvosi programunkban! Sikertörténetek.

Az egyetlen terápia lisztérzékenyek számára


Bármilyen nehéz, tudomásul kell venni, hogy e betegség ellen kizárólag egy terápia létezik, mégpedig az állandó és szigorú diéta. Ha ezt a beteg nem tartja be kellő szigorral és időnként „nassolgat", könnyen bekövetkezik a hirtelen fellépő, sokkos - hasmenéses állapotot okozó cöliákiás krízis, amely a gyors kiszáradással társulva akár végzetessé is válhat. Az újabb kutatások szerint a nem diétázó betegek között nagyságrendekkel gyakoribb a rosszindulatú daganatok kialakulása is.

Például a malátatartalom miatt tilos sörözniük és bizonyos édességek is kerülendők, kivéve a glutént nem tartalmazó keserű csokit

Eredmények és sikerek a lisztérzékenység tüneteinek megszűntetésében

 

Hívjon  a 06 70 284 90 38-as számon vagy egyeztessen időpontot online!

 
Következő >HTML formátum?

Video