Fogyókúra-diéta.hu célok, eredményekHírekTestsúlykontrollEgészséges életmódSporttáplálkozásESG vizsgálatÁrakKapcsolat
Okoz-e a C-vitamin ürítése vesekövet?

Okoz-e a C-vitamin-ürítés vesekövet?


 dr. Hegedűs György
CHILOPASS Egészségközpont, Budapest

Összefoglalás:

A C-vitamin fontossága a szervezet számára nem kérdéses, viszont a megfelelő dózisról ellentmondásos publikációk jelennek meg az orvosi irodalomban. Egyesek szerint nagyobb C-vitamin bevitel szükséges, mások szerint a túlzott C-vitamin bevitel aszkorbinsav-ürítést és ezáltal vesekövet okoz. Kutatásunk szerint a C-vitamin okozta aszkorbinsav-ürítés nem feltétlenül okoz vesekövet, amennyiben megfelelő a folyadékbevitel és az oxalát-képződést és -ürítést gátló E-vitamin, B6-vitamin és magnézium egyidejű jelenlétét biztosítjuk. Véleményünk szerint nagyobb dózisú C-vitamin által okozott vesekő képződésétől való félelem nem megalapozott, az aluldozírozott C-vitamin bevitel nagyon sok betegség forrása az egész világon.

Bevezetés:

A C-vitamin létfontosságú az emberi szervezet számára, mivel az nem tudja előállítani. Erősíti az immunrendszert, fokozza az ellenálló képességet a fertőző (főleg a meghűléses) betegségekkel szemben. Sok enzimet aktivál, fontos szerepe van a sejtlégzésben. Fokozza a sebgyógyulást, gyorsítja a kötőszövet újraépülését, részt vesz a csont-, a kollagén- és a porcképzésben, valamint a mellékvesekéreg-hormonok szintézisében. Védelmet nyújt a stressz ellen, segíti a vas felszívódását, a folsavval és a B12-vitaminnal együtt ösztönzi a vörösvértestek érését. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, védelmet jelent a rákkeltő anyagokkal szemben. Fokozza és helyreállítja a fizikai teljesítőképességet.

Az irodalomban eléggé vitatott téma napjainkban is, hogy mennyi C-vitamin szükséges a szervezet számára. Csak a beviteli hiányokkal számolnak általában, az úgynevezett relatív hiánnyal nem, ami a napi szükségletet többszörösére emelheti. Ilyen relatív hiányt képeznek a betegségek és rizikóik (pl. daganatok, szív- és érrendszeri betegségek, allergia, cukorbetegség, infekciók)(1), környezetszennyezés, dohányzás, aktív sport, alkoholfogyasztás stb. Az egyik érv, hogy nagy dózisú C-vitamint nem szabad bevinni, az volt, hogy vesekő kialakulásához vezet (2), (3), (4). Ezért csak annyi C-vitamint szabad bevinni, amennyi a szervezetben felhasználódik és nem kezd ürülni a vizelettel. A C-vitamin vesekő-okozó hatásáról megoszlanak a vélemények, egyesek kutatások szerint nincsen összefüggésben a vér C-vitamin szintje a vesekövek kialakulásával (5) és nagyobb dózisban (1500mg/nap) sem nő meg a vesekő-képződés rizikója (6). A C-vitamin (aszkorbinsav) 30-55%-a képes oxalátként ürülni a vizelettel. Ez pedig kalciumot megkötve kalcium-oxalát követ képez. A C-vitamin metabolizmusának lépései oxaláttá viszont ma sem tisztázottak (7). A vizeletben magasabb PH-n több C-vitamin alakul át oxaláttá, mint alacsonyabb PH-n, ezért Proteus mirabilis és aszkorbinsav ürítés egyidejűleg okozhat kalcium-oxalát tartalmú infektköveket (8). Ennek persze feltétele, hogy az aszkorbinsav illetve az oxalát ürüljön a vizelettel.

Betegek és módszer

A vizsgálataink egy megfigyelésből adódtak egy speciális fogyókúra (CHILOPASS® fogyókúra) kapcsán. A túlsúlyos páciensek alacsony szénhidráttartalmú diétát (1g/tskg fehérje, 0,5 g/tskg zsír és 20-80g szénhidrát) és heti háromszor 30 perc sporttevékenységet végeztek.

A szénhidrátbevitelüket ketonürítésüknek megfelelően a páciensek maguk szabályozták egy vizelet ketonstix használatával a fenti intervallumon belül. Emellett egy természetes növényi koncentrátumokat tartalmazó multivitamin/multiásvány étrendkiegészítőt kaptak (egy tabletta tartalma: ß-karotin 4,8mg, E-vitamin 6mg, C-vitamin 60mg, B1-vitamin 1mg, B2-vitamin 1,2mg, B3-vitamin 15mg, B5-vitamin 2mg, B6-vitamin 6mg, B12-vitamin 1µg, folsav 150µg, biotin 0,15mg, kalcium 200mg, foszfor 133mg, vas 7,5mg, magnézium 110mg, cink 7mg, jód 75µg, mangán 4mg, réz 1,4mg), a kalciumbevitelük 1000-1200mg volt naponta.

123 beteg (78 férfi és 45 nő) vett részt a CHILOPASS® fogyókúrás programban. Az utánkövetés 5,37 +/- 4,22 hónap volt, az intervallum (1-15 hónap). A folyadékbevitel 2,25 +/- 0,44 liter volt naponta, az intervallum (1,5-3,5 liter). A program elején a következő vizsgálatokat végeztük el: vérnyomásmérés, laborvizsgálat (vérkép, süllyedés, vesefunkció, májfunkció, húgysav, koleszterin és vérzsír szint, teljes vizelet) és vese UH. A vizeletvizsgálatot a ketonürítés nyomonkövetésére első hónapban hetente, majd a második hónaptól havonta végeztük. A vese UH vizsgálatát a fogyókúrás program végén ismételtük meg.

Eredmények:

A betegek vizeletében minden alakalommal találtunk aszkorbinsavat, egy esetben sem diagnosztizáltunk kalcium-oxalát kristályokat. Mellékleletként fontos megjegyezni, hogy egy esetben sem találtunk a vizelet üledékben baktériumot, gombát vagy fehérvérsejtet vagy vörösvértesteket. Az oxalátürítést nem detektáltuk, mivel nem ez volt a vizsgálat célja eredetileg.

Egy betegnél találtunk UH vizsgálattal vesekövet, ami húgysavkő volt. Ez a beteg már a fogyókúrás program előtt is kétszer ürített húgysavkövet. A többi betegnél a kiindulási és befejezési vese UH eredménye is negatív volt.

A laboratóriumi vizsgálatok nem mutattak eltérést a vesefunkcióban.

Egy betegnek sem volt a fogyókúrás program alatt húgyúti infekciója.

 

Következtetések:

Az eredményeink alapján megállapíthatjuk, hogy az aszkorbinsav-ürítés nem okozott sem vesekövet, sem kalcium-oxalát kristályokat a vizelet üledékben 1-15 hónapos utánkövetés alatt. Ennek feltételei közé kell sorolnunk, hogy a betegek legalább napi 1,5 liter folyadékot vittek be.

Állatkísérletek azt mutatják, hogy olyan étrendi antioxidánsok, mint az E-vitamin és a szelén, csökkentik a lipidperoxidációt és az oxalát szintetizáló enzimek - glikolsav oxidáz (GAO), laktát dehidrogenáz (LDH), xantin oxidáz (XO) - szintjét és növelik az antioxidáns enzimek - szuperoxid dizmutáz (SOD), kataláz (CAT), glutation peroxidáz (GPx) és glükóz-6-foszfát dehidrogenáz (G6PDH)- szintjét. Tehát az E-vitamin és a szelén véd a hiperoxaluriától.(9)

Egyes kutatások szerint a B6-vitamin bevitel megakadályozza az oxalátképződést és véd a kalcium-oxalát kövek kialakulásától. Ezt a védelmet még nagyobb dózisú (1500mg/nap) C-vitamin bevitelekor is biztosítják (10). Más kutatások a magnézium szerepét emelik ki, mint olyan ásványi anyagot, mely véd a vesekő-képződés ellen (11). A természetes C-vitaminban az aszkorbinsav poliaszkorbát (többszörösen összetett) formában fordul elő, aminek a hatása sokkal tartósabb, mint az egyszerű, szintetikus aszkorbinsavé.

Mivel a betegek olyan természetes multivitamin/multiásvány koncentrátumot kaptak, mely a C-vitamint poliaszkorbát formájában tartalmazta, ezért elhúzódott a felszívódása. A készítmény tartalmazott a természetes arányoknak megfelelően E-vitamint, B6-vitamint és magnéziumot is, ezért nem tartjuk kontraindikáltnak kellő mennyiségű folyadékbevitel mellett személyes igény alapján olyan mennyiségű természetes C-vitamin, vagy azt tartalmazó természetes multivitamin bevitelét sem, amely aszkorbinsav-ürítést okoz.

A C-vitamint széles körben alkalmazzák vizeletsavanyításra krónikus húgyúti infekciókban (12). Vizsgálatunkban a 123 beteg egyikénél sem fordult elő az 1-15 hónapos utánkövetés alatt húgyúti infekció (egy beteg sem szenvedett a vizsgálat előtt fél éven belül húgyúti infekcióban).

A C-vitamin hiánya szerepet játszik a legtöbb hiánybetegségben. Inkább tűnik úgy, hogy kevesebb kerül be a szervezetbe, minthogy túl lenne adagolva. A vesekő-képző mellékhatásától pedig kevésbé kellene tartani, mint ahogy ma a betegek és gyógyításukban résztvevők hiszik. A hiányok pótlását személyre szabottan és megfelelő orvosi felügyelet mellett, természetes étrenddel és természetes étrendkiegészítőkkel kellene megoldani. A mai egészségügyi helyzetben a prevenció és a hiánybetegségek megelőzése legalább annyira fontos, mint a betegségek kezelése.
 

Irodalomjegyzék:

1. Vitamin C in human health and disease is still a mystery ? An overview.
Naidu KA.
Department of Biochemistry and Nutrition, Central Food Technological Research Institute, Mysore 570 013, India. Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

Nutr J. 2003 Aug 21;2(1):7

2. Effect of vitamin C supplements on urinary oxalate and pH in calcium stone-forming patients.
Baxmann AC, De O G Mendonca C, Heilberg IP.
Nephrology Division, Universidade Federal de Sao Paulo, UNIFESP, Brazil.

Kidney Int. 2003 Mar;63(3):1066-71.

3. Effect of vitamin C supplements on urinary oxalate and pH in calcium stone-forming patients.
Baxmann AC, De O G Mendonca C, Heilberg IP.
Nephrology Division, Universidade Federal de Sao Paulo, UNIFESP, Brazil.

Kidney Int. 2003 Mar;63(3):1066-71.

4. Urinary oxalate excretion increases in home parenteral nutrition patients on a higher intravenous ascorbic acid dose.
Pena de la Vega L, Lieske JC, Milliner D, Gonyea J, Kelly DG.
Mayo Clinic Hyperoxaluria Center and the Mayo Clinic College of Medicine and Division of Nephrology, Department of Internal Medicine, Rochester, Minnesota 55905, USA.

Parenter Enteral Nutr. 2004 Nov-Dec;28(6):435-8.

5. Relation of serum ascorbic acid to serum vitamin B12, serum ferritin, and kidney stones in US adults.
Simon JA, Hudes ES.
General Internal Medicine Section, Medical Service, Veterans Affairs Medical Center, San Francisco, Calif 94121, USA. Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

Arch Intern Med. 1999 Mar 22;159(6):619-24.

6. No contribution of ascorbic acid to renal calcium oxalate stones.
Gerster H.
Vitamin Research Department, F. Hoffmann-La Roche Ltd., Basel, Switzerland.

Ann Nutr Metab. 1997;41(5):269-82.

7. Vitamin C degradation in plant cells via enzymatic hydrolysis of 4-O-oxalyl-L-threonate.
Green MA, Fry SC.
The Edinburgh Cell Wall Group, Institute of Molecular Plant Sciences, School of Biological Sciences, The University of Edinburgh, Daniel Rutherford Building, The King's Buildings, Edinburgh EH9 3JH, UK.

Nature. 2005 Jan 6;433(7021):83-7. Epub 2004 Dec 19

8. Ascorbate conversion to oxalate in alkaline milieu and Proteus mirabilis culture.
Hokama S, Toma C, Jahana M, Iwanaga M, Morozumi M, Hatano T, Ogawa Y.
Department of Urology, Faculty of Medicine, University of the Ryukyus, Okinawa, Japan. Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

Mol Urol. 2000 Winter;4(4):321-8

9. Supplementation of vitamin E and selenium prevents hyperoxaluria in experimental urolithic rats.

Santhosh Kumar M, Selvam R.
Department of Medical Biochemistry, Dr. ALM Post Graduate Institute of Basic Medical Sciences, University of Madras, Taramani Campus, Chennai 600 113, India. Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

Nutr Biochem. 2003 Jun;14(6):306-13.

10. Intake of vitamins B6 and C and the risk of kidney stones in women.
Curhan GC, Willett WC, Speizer FE, Stampfer MJ.
Channing Laboratory, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, Boston, Massachusetts 02115, USA. Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

J Am Soc Nephrol. 1999 Apr;10(4):840-5.

11. Dietary factors and the risk of incident kidney stones in men: new insights after 14 years of follow-up.
Taylor EN, Stampfer MJ, Curhan GC.
Department of Medicine, Channing Laboratory, Third Floor, Brigham and Women's Hospital, 181 Longwood Avenue, Boston, MA 02115, USA. Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

J Am Soc Nephrol. 2004 Dec;15(12):3225-32.

12. Vitamin C and stone risk. Review of the literature
Traxer O, Pearle MS, Gattegno B, Thibault P.
Service d'Urologie, Hopital Tenon, Paris, France. Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

Prog Urol. 2003 Dec;13(6):1290-4

 
 
< Előző   Következő >HTML formátum?

Video